Al jaren heb ik een droom om ook naar scholen voor het voortgezet onderwijs te gaan. Ik ben geïnspireerd door diverse organisaties in Amerika en Nederland. Lang heb ik geprobeerd om samenwerking te realiseren maar meestal liep het vast, om welke reden dan ook.

Dit jaar (2019) lijkt deze droom werkelijkheid te worden. Ik heb in een lokale stichting in Oradea steun gevonden en de mensen van deze stichting willen graag hierin samenwerken en we zijn het project ‘Fă un pas’ begonnen. ‘Fă un pas’ betekend letterlijk ‘Maak een stap’.

Het programma bestaat uit diverse activiteiten die we doen op school, met de leerlingen. Met deze activiteiten proberen we met hen te connecten, hen te laten nadenken over henzelf, over anderen of situaties waar ze zelf in zitten. We onderwijzen zo weinig mogelijk en doen veel interactie. Ook proberen we vooral op hetzelfde niveau te gaan staan waar zij staan. Dit doen we door bijvoorbeeld ook te delen over ons eigen leven. Ook dagen we hen uit om concreet stappen te zetten en transparant te zijn. Om hierin te ondersteunen nemen we zelf een eerste stap en vragen hen te volgen. Dit programma heeft als doel om jongeren te laten beseffen dat ze waardevol zijn en dat ze elkaar kunnen ondersteunen. Ook leert het ze bijvoorbeeld dat pesten schadelijk is en daagt het ze uit om uit hun eigen comfortzone te stappen. De sfeer waarin deze activiteiten plaatsvinden is vanuit een positieve benadering. Onze motivatie is dat we God willen bekendmaken als een God van liefde! Op elke school, maar zeker ook op reguliere scholen willen we niet komen om ‘slecht gedrag te veroordelen’, maar om ‘goed gedrag te stimuleren’.

Het programma raakt de leerlingen op ‘sociaal/emotioneel’ niveau en omdat het dus geen ‘evangeliserend karakter’ heeft, kunnen we ook op reguliere scholen komen. Hierdoor hebben we een veel groter bereik!

In mei 2019 hebben we een ‘pilot’ gedraaid. We hebben drie programma’s gedaan op twee scholen in Oradea. Dit was een groot succes!! Zowel leerlingen als leiders op school (ofwel docent of mentor of schoolpsycholoog) waren zeer positief! Hierdoor zijn we hard aan het werk gegaan om ons netwerk aan te spreken om een team te bouwen, nazorg te regelen en samenwerking aan te gaan met diverse organisaties.

In het najaar van 2019 willen we verder gaan om meer scholen en meer tieners te bereiken. Uiteraard probeer ik hier zoveel mogelijk u te updaten via de nieuwsbrief, maar u kunt ons ook volgen via social media.